Verkstaden 1: Storstädningen

Ganska tidigt gick det upp för oss att det behövs externa utrymmen för husrenovering. Det är till exempel svårt att stå och såga golvplank i ett rum som saknar golv. Främsta anledningen till att vi kommer behöva ytterligare utrymmen är till målningen av spontat virke, då vi gärna vill måla fjädern innan montering för att slippa glipor vid krympning. Nu är det här med utrymme inget problem på Skedstad nr 3, däremot kan sakerna i utrymmena vara ett problem. Det är helt enkelt väldigt mycket saker i varje rum. Ett rum med extremt mycket saker i är det vi har valt att kalla verkstaden.

På gården finns två stycken uthus som flankerar mangårdsbyggnaden, den norra av dessa är ett kombinerat garage och verkstad/snickarbod. Huset är precis som de andra husen klädda med fasspontpanel, men är troligen byggt med regelstomme. Österut finns ett litet garage som vid något tillfälle har blivit förlängt. Huset har ett sinuskorrugerat plåttak som åtminstone legat sedan 1950-talet, mer om det i ett senare inlägg.

Mäklarbild, gången syns inte.
Mäklarbild, verkstaden/garaget längst bort.

Vid tillträdet till huset gick det knappt att komma in i verkstaden på grund av alla saker. Allt från gamla bildäck och nyare trädgårdsredskap samsades med hyvelspån och kaffekoppar. Kort sagt en salig röra. Det är väldigt spännande att gå igenom dessa mängder med saker. Vårt mål är ju att kunna ta till vara så mycket som möjligt av sakerna om de är användbara, och jag tror att vi har en vidare gräns för ordet ”användbar” än vad många andra har. Att återanvända äldre föremål har både miljömässiga, ekonomiska och estetiska fördelar, så varför inte? Därför kom städningen till stor del att handla om sortering. Vad ska sparas? Vad kan komma till användning senare? Vad är bortom räddning? En ganska stor hög har också sparats till kommande loppis.

DSC_0063
Soptunnan kom åter till användning

 

IMG_1268
Där under gömmer sig mycket golvyta

 

DSC_0071
Vad ska sparas? Vad går att använda?

 

Väl i trädgården börjades sorteringsarbetet. Det bjöd på många spännande överraskning, till exempel kompletta instruktionsböcker till AGA-spisen nummer till servicemannen i Öjkroken, troligen inaktuellt… En del negativa överraskningar kom också förstås, till exempel fick den hög med pinnstolar som vi hade siktet inställt på vika hädan på grund av skicket. Efter de stora sakernas bortforslande var det dags för städning. Inte för att en verkstad kan eller ens ska vara allt för ren, men åratal av hyvelspån, sågspån, skruvar och plastpåsar fick nu lämna huset, sakta men säkert.IMG_1272

IMG_1258
Dammet fullkomligen bolmade, frågan är hur nyttig en städning av detta slag är.

Trägen vinner och ännu lättare går det om man får hjälp av goda vänner, tack för allt! Ett tag var verkstaden nästintill tom, men eftersom den ska användas så fylldes den ganska snart med saker igen, men då med saker som kan och kommer att användas. Det första stora arbetet var renoveringen av vedspisen från gårdshuset.

IMG_1328
Verkstaden åter i bruk

 

 

 

Annonser

4 reaktioner på ”Verkstaden 1: Storstädningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s